به گزارش آژانس خبری ریحان؛ احمد دنیامالی درباره وضعیت بازار اجاره و اقدامات دولت برای مهار تورم نرخ اجاره اظهار داشت: نرخ اجاره تابعی از شرایط اقتصادی و عرضه و تقاضا است و همچنین میزان عرضه مسکن به ویژه مسکنی که امکان خرید آن از سوی دهکهای پایین وجود دارد.
وی گفت: مشکل بزرگ در حوزه مسکن چه خرید و چه اجاره، این است که با توجه به کاهش ارزش پول ملی کشور امکان خرید مسکن دهکهای پایین به شدت کاهش پیدا کرده و به همین دلیل رویکرد عمده خانوارها به سمت اجاره است و اجاره واحدهایی که سبد خانوار امکان پوشش هزینههای آن را دارد.
عضو شورای عالی مسکن با بیان اینکه در دهکهای پایین، مسکن بیشترین سهم را در سبد هزینههای خانوار دارد، ادامه داد: سهم مسکن در سبد خانوار دهکهای پایین بسیار زیاد است به طوریکه بخشهای مانند هزینه خوراک، آموزش، تفریح و پسانداز در سبد خانوار تحت تأثیر هزینههای مسکن قرار گرفتهاند و اختصاص هزینه به آنها بسیار کاهش یافته است.
دنیامالی افزود: در این شرایط تقاضا برای اجاره نشینی افزایش پیدا کرده است و به همین نسبت امکان خرید و فروش کاهش مییابد.
عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: اجرای طرح جهش تولید مسکن مورد تأکید مجلس و دولت است که با اجرای این طرح و ساخت ۴ میلیون مسکن در ۴ سال، بتوان برای دهکهای پایین مسکن ارزان تامین شود.
وی ادامه داد: زمین رایگان و افزایش سقف تسهیلات ارزان از عوامل موثر در محقق و اجرای این طرح است و تا زمانی که عرضه موثر مسکن متناسب با تقاضای موجود در بین دهکهای پایین و متوسط ایجاد نشود، مشکل بازار اجاره حل نمیشود.
عضو شورای عالی مسکن با اشاره به عدم موفقیت دولت در کنترل بازار اجاره با تعیین سقف نرخ اجاره تاکید کرد: البته در کنار این موضوع، دولت باید تلاش کند تا این افزایش لجامگسیختهای که در بازار مسکن وجود دارد را مدیریت کند. دولت باید بداند که به صورت دستوری نمیتواند نرخهای بازار اجاره را مدیریت کند. هر وقت که دولت به صورت دستوری وارد کنترل بازاری وارد شد، به طور کامل مشهود به ضرر مردم تمام شد.
وی افزود: عامل موثر در کنترل بازار اجاره افزایش عرضه مسکن متناسب با دهکهای پایین است که خوشبختانه طبق اعلام وزیر راه و شهرسازی ۷۰ درصد زمین مورد نیاز ساخت ۴ میلیون مسکن طرح جهش تولید تامین شده است.
عضو کمیسیون عمران درباره تامین منابع مالی مورد نیاز طرح جهش تولید مسکن اظهار داشت: امیدوارم تسهیلات مورد نیاز این طرح از سوی بانکها تامین شود و مجلس در بودجه ۳۰ هزار میلیارد تومان برای صندوق ملی مسکن پیش بینی شده است. این رقم تنها برای بازپرداخت مابه تفاوت سود تسهیلات ارایه شده از سوی بانکها به واجدین شرایط در طرح جهش تولید مسکن در نظر گرفته شده البته اصل موضوع تامین ۳۶۰ هزار میلیارد تومان از بانکها است و مابه تفاوت سود آن به میزان ۳۰ هزار میلیارد تومان در بودجه پیشبینی شده است.
وی از آغاز کاهش قیمت مسکن خبر داد و گفت: خوشبختانه سیر کاهش قیمت مسکن شروع شده است که این شرایط برای تامین مسکن دهکهای پایین کارساز نیست چراکه قدرت خرید این دهکهای بسیار پایین است. بنابراین باید به دنبال این باشیم که قدرت خرید مردم را افزایش دهیم و همزمان عرضه مسکن را بالا ببریم.
دنیامالی درباره استمرار وام ودیعه ادامه داد: با پیگیری مجلس امسال هم وام ودیعه مسکن ارایه میشود و رقم آن افزایش پیدا میکند.
عضو کمیسیون عمران مجلس با تاکید بر عدم موفقیت دولت در اجارهداری حرفهای افزود: دولت هنوز در اجرای طرح اجاره داری حرفهای موفق نبوده است. در حالی که اجارهداری حرفهای هم روشی برای کنترل بر بازار اجاره بوده اما دولت تاکنون در اجرای آن موفق نبود.
وی گفت: از آنجایی که در بحث مسکن عمده مشکلات مربوط به دهکهای پایین در کلان شهرها است قرار بر این بود که طرح اجارهداری حرفهای ابتدا در کلان شهرها به اجرا برسد که طبق گزارشها هنوز اقداماتی که تاثیری بر حل مشکل اجاره دهکهای پایین بگذارد به اجرا نرسیده است.
منبع:ایلنا